για κέντρα κράτησης σε όλο τον κόσμο

Η Αραβική Άνοιξη των CIE: 580 αποδράσεις το 2011

Απεργίες πείνας, αυτοτραυματισμοί, εμπρησμοί, αποδράσεις και ταραχές. Το 2011 θα μείνει στη μνήμη μας ως η πιο θερμή χρονιά των Ιταλικών Κέντρων Ταυτοποίησης και Απέλασης (CIEs). Εξεγερμένοι είναι οι νέοι Τυνήσιοι που έφτασαν στη Λαμπεντούζα και κατέληξαν στα χιλιάδες CIEs ύστερα από τη συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Τυνησίας της 5ης Απρίλη 2011. Αφού αδυνατούν να κερδίσουν νομική αναγνώριση του δικαιώματός τους να ταξιδέψουν, αποφάσισαν να το αποκτήσουν με το μοναδικό μέσο που τους απέμενε: τα σώματά τους. Τα ίδια σώματα που ήταν εκετεθειμένα στις σφαίρες της αστυνομίας του καθεστώτος του Μπεν Άλι, κατά την επανάσταση του Γενάρη στην Τυνησία. Τα σώματα με τα οποία διέσχισαν τη θάλασσα και με τα οποία προσπαθούν τώρα να πηδήξουν έξω από τα κλουβιά στα οποία τους έχουν κλείσει, ρισκάροντας μια βόλτα μέχρι το νοσοκομείο για σπασμένα κόκαλα ή μέχρι τη φυλακή με τις κατηγορίες για επίθεση σε δημόσιο υπάλληλο.

[…]

Ακολουθεί χρονολόγιο με τις εξεγέρσεις και τις αποδράσεις από τα CIEs το 2011. Έλαβαν χώρα σε όλα τα κέντρα και ιδιαίτερα κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, όταν το κοινοβούλιο κύρωσε νόμο ο οποίος μετέτρεπε την κράτηση στα CIEs από 6 μήνες σε 18. Σύμφωνα με πληροφορίες του Fortress Europe, ο αριθμός των αποδράσεων μέσα στο 2011 είναι τουλάχιστον 580. Ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο, από όσο μπορούμε να θυμηθούμε, στον οποίο προστίθενται δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες. Δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις σχετικά με τις ζημίες που προκλήθηκαν κατά τις εξεγέρσεις στις εγκαταστάσεις των κέντρων κράτησης, ωστόσο είναι εύκολο να φανταστούμε ότι φτάνουν τα χιλιάδες ευρώ, αν σκεφτούμε ότι ολόκληρα τμήματα καταστράφηκαν και κάηκαν κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων στο Τορίνο, τη Ρώμη, το Μιλάνο, την Γκραντίσκα, στο Μπρίντισι, στη Μοντένα, στη Μπολόνια, για να προσθέσουμε και την ολοσχερή καταστροφή από πυρκαγιά ενός περιπτέρου υποδοχής στο κέντρο της Λαμπεντούζα.

Στο CIE της Ρώμης σημειώνονται οι περισσότερες δραπευτεύσεις: 191 έγκλειστοι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, ενώ δεύτερο έρχεται το CIE του Μπρίντισι απ’ όπου κατάφεραν να δραπετέυσουν 140 μετανάστες, και ακολουθούν η Τράπανι (79 αποδράσεις από τα CIEs Μίλο και Βουλπίτα), το Τορίνο (59 αποδράσεις), η Μοντένα (35 αποδράσεις), η Μπολόνια (20 αποδράσεις) και το Καλιάρι (2 αποδράσεις). Τέλος, παρόλο που τεχνικά δεν αποτελεί CIE, αλλά ουσιαστικά περισσότερο εφόσον πρόκειται για μέρος παράνομης κράτησης, ας μην ξεχνάμε τους 54 Τυνήσιους που κατάφεραν να αποδράσουν από το υπόστεγο στο λιμάνι του Pozzallo, στη Ραγκούσα.

Το χρονολόγιο υπάρχει στο site http://fortresseurope.blogspot.gr/2012/02/la-primavera-araba-dei-cie-580-evasioni.html και περιλαμβάνει τις αποδράσεις και εξεγέρσεις το 2011 στα CIEs της Ιταλίας.

Αναδημοσίευση και μετάφραση από το site

fortresseurope.blogspot.co.uk

Αύγουστος 2010

140 κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών του Campsfield, που διαχειρίζεται η εταιρία ιδιωτικών φυλακών GEO, κοντά στην Οξφόρδη, έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την κατάστασή τους.

Δεκαοκτώ συλλήψεις, 13 τραυματίες, 6 στο νοσοκομείο, είναι ο απολογισμός της απόδρασης από το κέντρο κράτησης μεταναστών (CIE – Κέντρο Ταυτοποίησης & Απέλασης) στο San Paolo στο Bari., που έγινε στις 31/7. Έντεκα φρουροί και 2 μπάτσοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να καταστείλουν την εξέγερση. Δεκαοκτώ άτομα, 13 Τυνήσιοι, 4 Μαροκινοί και 1 Παλαιστίνιος μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στο αρχηγείο της αστυνομίας του Μπάρι, κατηγορούμενοι για καταστροφές, εμπρησμό, βίαιη επίθεση σε αξιωματούχους.

Απόπειρα απόδρασης έγινε από CIE (Κέντρο Ταυτοποίησης & Απέλασης) στην Τριέστη της Ιταλίας στις 28/8. Η απόπειρα έγινε στις 21.30 από 30 έγκλειστους που ανέβηκαν στην οροφή και προσπάθησαν να περάσουν το φράχτη. Μπάτσοι που περιπολούσαν επενέβησαν και 3 απ’ αυτούς τραυματίστηκαν από αντικείμενα που πετούσαν οι μετανάστες.

Μάρτιος 2010

Τορίνο: Οκτώ μετανάστες δραπέτευσαν από στρατόπεδο συγκέντρωσης. Φέρονται να δραπέτευσαν αρχικά δέκα, αλλά οι δύο πιάστηκαν πριν προλάβουν να περάσουν τα τείχη. Δράση αλληλεγγύης σε διωκόμενους στην Ιταλία έγινε στο Παρίσι την ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Τορίνο (9 Μάρτη). Κατηγορούμενοι είναι σύντροφοι που συνελήφθησαν στις 23/2 και κατηγορούνται για “εγκληματική οργάνωση”, λόγω της συμμετοχής τους στους αγώνες ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Μάιος 2010

Στο κέντρο κράτησης Restinco στο Μπρίντιζι (Ιταλία), ομάδα δεκαπέντε μεταναστών κατάφερε να δραπετεύσει, μετά από καθημερινές σχεδόν εξεγέρσεις των έγκλειστων τις τελευταίες μέρες.

Σεπτέμβρης 2010

Εξέγερση ξεσπά σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Βέλγιο. Φύλακες του κέντρου μίλησαν για ομαδική απόπειρα απόδρασης. Κάποιοι συνεπλάκησαν με τους μπάτσους και μπήκαν στην απομόνωση. Πριν από 2 μέρες 2 άτομα είχαν κατορθώσει να δραπετεύσουν. Κάποιοι από τους έγκλειστους πραγματοποιούν απεργία πείνας για τις συνθήκες διαβίωσης και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Νοέμβρης 2010

To βράδυ της 19ης και 20ης Νοέμβρη, 3 μέρες μόλις μετά την επαναλειτουργία του κέντρου κράτησης της Vincennes (Γαλλία), που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια εξέγερσης το 2008, τρεις έγκλειστοι κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Απρίλης 2011

Στην Puglia της Ιταλίας εκατοντάδες μετανάστες δραπέτευσαν στη 1/4 από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Manduria που “φιλοξενεί” πολλούς μετανάστες από τη βόρειο Αφρική.

Μάιος 2011

Περίπου 90 μετανάστες που βρίσκονται στο Μπλοκ Β του στρατόπεδου συγκέντρωσης στο Σάφι της Μάλτα εξεγέρθηκαν στις 28 Μάη. Πολλές ζημιές προκλήθηκαν όταν οι κρατούμενοι, οπλισμένοι με ξύλα και σίδερα και άρχισαν να ξηλώνουν το φράχτη. Οι μπάτσοι και ο στρατός επανέφεραν την τάξη πραγματοποιώντας αρκετές συλλήψεις.

Φεβρουάριος 2011

Μετά από εβδομάδα κινητοποιήσεων για την ενημέρωση για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Steenokkerzeel (Βέλγιο), μια αποτυχημένη απόδραση, ξυλοδαρμούς κρατούμενων και συλλογική απεργία πείνας, περίπου 40 άτομα έκαναν πορεία προχθές μπροστά από το κέντρο. Είναι η δεύτερη φορά μετά το 2008 που γίνεται εξέγερση στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών και καταστρέφεται μέρος του.

Μάρτιος 2012

Τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια εξέγερσης στο Κέντρο Επαναπατρισμού Lindela, κοντά στην πόλη Krugersdorp (Ν. Αφρική), όπου κρατούνται 3οοο περίπου μετανάστες, πριν απελαθούν στις χώρες τους. Οι κρατούμενοι, κυρίως από Νιγηρία και Αιθιοπία, εξεγέρθηκαν μετά την άρνηση της διοίκησης να ακούσει τα παράπονά τους, αφού κρατούνται εδώ και πολύ καιρό.

Ιούλιος 2013

Περίπου 300 αφρικανοί μετανάστες στο κέντρο κράτησης Saharonim (Ισραήλ) αρνήθηκαν να σιτιστούν για 2 μέρες, διαμαρτυρόμενοι για τη φυλάκισή τους, ανέφερε η Jerusalem Post. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε την Κυριακή στις πτέρυγες 3 και 4. Αμέσως διακόπηκε η επικοινωνία με τους κρατούμενους και δεν τους επιτράπηκε κανένα τηλεφώνημα. Παρόμοια διαμαρτυρία είχε γίνει το Μάιο. Νόμος του 1954 επιτρέπει στο ισραηλινό κράτος να φυλακίζει όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα για 2-3 χρόνια.

13 Φεβρουαρίου 2014

Το βράδυ της 13ης Φλεβάρη αναταραχές ξέσπασαν στο κέντρο κράτησης της Vincennes CRA1 (Γαλλία). Αφορμή ήταν η απόπειρα απέλασης ενός κρατουμένου. Οι εξεγερμένοι αλληλέγγυοι κρατούμενοι στήσαν οδοφράγματα μέσα στα κτίρια κράτησης και αντιμετώπισαν τους μπάτσους πετώντας τους πάσης φύσεως αντικείμενα (πυροσβεστήρες…). Η απάντηση των μπάτσων ήταν η άγρια καταστολή των εξεγερμένων.

Στις 22.07.08 είχε γίνει εξέγερση στο ίδιο κέντρο μετά το θάνατο του Belkacem Souli από καρδιακή προσβολή. Ο εν λόγω μετανάστης είχε ζητήσει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αλλά οι υπεύθυνοι του κέντρου τον αγνόησαν. Οι εξεγερμένοι έκαψαν και τα 2 κτίρια του κέντρου, ενώ καμιά πενηνταριά απέδρασαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

19 Φεβρουαρίου 2014

Ένας μετανάστηςπου είχε αιτηθεί άσυλο στην Αυστραλία είναι νεκρός, τουλάχιστον ένας ακόμη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 22 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά από δύο νύχτες βίαιων ταραχών σε αυστραλιανό υπεράκτιο κέντρο κράτησης μεταναστών, στο νησί Μάνους στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Στα βίαια επεισόδια της Κυριακής, τουλάχιστον 19 από τους 1.300 μετανάστες- κρατούμενους στο κέντρο, τραυματίστηκαν και οκτώ συνελήφθησαν. Η εξέγερση των μεταναστών-κρατουμένων ξεκίνησε όταν οι αρχές της Παπούα Νέα Γουινέα, τους ανακοίνωσαν ότι έχουν δυο επιλογές. «Ή να παραμείνουν στο έδαφος της χώρας ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από την Ινδονησία. «Δεν υπάρχει η επιλογή μιας τρίτης χώρας» τους ανακοινώθηκε εννοώντας προφανώς ότι δεν μπορούν να μεταβούν στην Αυστραλία που είναι και ο βασικός στόχος όλων των μεταναστών.

Το νησί Μάνους είναι ένα από τα δύο υπεράκτια κέντρα κράτησης μεταναστών. Στο Ναουρού βρίσκεταιτο άλλο κέντρο. Τα περισσότερα από τα κτίρια στο κέντρο στο Ναούρου καταστράφηκαν σε μια άλλη εξέγερση τον Ιούλιο.

25 Φεβρουαρίου 2014

Επτά μετανάστες καταδικάστηκαν σε 1 χρόνο φυλάκισης με 2ετή αναστολή για τη συμμετοχή τους στην εξέγερση που έγινε στο κέντρο κράτησης Hal Far στη Μάλτα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης βουλευτών σκο κέντρο κράτησης, οπότε και συνελήφθησαν 70 άτομα, ενώ έπεσαν και πυροβολισμοί.

3 Μαρτίου 2014

Ένας μετανάστης κρατούμενος πέθανε και άλλοι 9 τραυματίστηκαν σε επέμβαση της αστυνομίας για την καταστολή εξέγερσης που έγινε στο κέντρο κράτησης μεταναστών Al-Shumaisi στη Σαουδική Αραβία. Το κράτος είχε δώσει 7μηνη προθεσμία σε όσους δεν έχουν χαρτιά να φύγουν από τη χώρα, γεγονός που είχε πυροδοτήσει συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονταν σουδανοί, αιθίοπες και ασιάτες μετανάστες.

3 Μαρτίου 2014

Το δεύτερο μεγαλύτερο – και 11ο στον αριθμό – κέντρο κράτησης μεταναστών στο Ην. Βασίλειο θα ανοίξει στα τέλη Μάρτη στο Weymouth. Κάθε χρόνο περίπου 30000 μετανάστες κρατούνται στα κέντρα κράτησης στο Ην. Βασίλειο, άλλοι χωρίς χαρτιά και άλλοι αιτούντες άσυλο, ενώ η κράτηση είναι επ’ αόριστον: μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

11 Μαρτίου 2014

Μια κινητοποίηση που ξεκίνησε την Παρασκευή σε κέντρο κράτησης στο Harmondsworth εξαπλώθηκε σε άλλα τρία. Πενήντα έγκλειστοι στο Campsfield και το Oxfordshire συμμετείχαν στη σειρά των κινητοποιήσεων και ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου. Αναταραχή υπάρχει επίσης στα κέντρα κράτησης Brook House, κοντά στο αεροδρόμιο Gatwick της πρωτεύουσας, και Colbrook, κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow.

17 Μαρτίου 2014

Περίπου 250 μετανάστες που κρατούνται στην ιταλική πρωτεύουσα οχυρώθηκαν την Πέμπτη με οδοφράγματα μέσα στο κέντρο κράτησης που τους “φιλοξενούν”. Πριν από μια εβδομάδα ένας τυνήσιος μετανάστης είχε ράψει το στόμα του διαμαρτυρόμενος για τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Η εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι το ένα τρίτο από τους περίπου 780 έγκλειστους στο Castelnuovo di Porto πήρε μέρος στην κινητοποίηση αυτή, που διαλύθηκε από τους μπάτσους με χρήση κανονιών νερού. Οι μετανάστες αντιστάθηκαν πετώντας πέτρες.

9 Μάρτη 2015

Μαζική απεργία πείνας και καταλήψεις των εξωτερικών χώρων ξεκινούν σε τουλάχιστον 6 κέντρα κράτησης στη Μεγάλη Βρετανία: στα Harmondsworth, Yarl’s Wood, Verne, Colnbrook, Morton Hall, Gatwick’s Tinsley House και Brook House.

http://www.vice.com/en_uk/read/protests-and-hunger-strikes-are-breaking-out-at-immigration-detention-centres-all-over-the-uk-009

23 Mάρτίου 2015

Ξεκινούν απεργία πείνας 33 μετανάστες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μενόγια, Κύπρος.

https://www.facebook.com/pages/Cypriot-Refugees-Torture-_Mennoyia/288265671382288

14 Απριλίου 2015

Απεργία πείνας, εξέγερση και κατάληψη του προαύλιου χώρου ξεσπά από περίπου 100 μετανάστες στο κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο Wickham Point της Αυστραλίας. Αφορμή για την εξέγερση στάθηκε η μεταφορά στο νησί Ναουρού ορισμένων οικογενειών από το Ιράν και ο αυτοτραυματισμός περίπου 20 κρατουμένων. Στη συνέχεια τρεις κρατούμενοι έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας ενώ οι μετανάστες κατέστρεψαν μέρος των εγκαταστάσεων. Οι μπάτσοι μαζί με σκυλιά επενέβησαν για την καταστολή της εξέγερσης. Τις επόμενες εβδομάδες περισσότεροι από 15 μετανάστες έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας.

Στο συγκεκριμένο κέντρο οι εξεγέρσεις είναι συχνές ιδίως μετά την παύση των υπηρεσιών υγείας και τη μεταφορά όλο και περισσότερων μεταναστών στο νησί Ναουρού. Περίπου 20 απεργίες πείνας έχουν γίνει στο κέντρο από το 2014.

Τα 8 κέντρα κράτησης καθώς και τα 4 κέντρα “εναλλακτικής” κράτησης της Αυστραλίας διαχειρίζεται το κράτος της Αυστραλίας από κοινού με την εταιρία SERCO.

Πληροφορίες από το site: http://sanspapiersnifrontieres.noblogs.org/post/tag/revolte/

2 Μαΐου 2015

4 κρατούμενοι μετανάστες απέδρασαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Vottem στην πόλη Liège στο Βέλγιο. Στο εν λόγω κέντρο κράτησης κρατούνται μετανάστες χωρίς χαρτιά καθώς και μετανάστες των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου. Το κέντρο δημιουργήθηκε το 1999 και κρατούνται σε αυτό περίπου 930 μετανάστες κάθε χρόνο. Είναι ένα από τα 6 κέντρα κράτησης που υπάρχουν συνολικά στο Βέλγιο.

http://www.gettingthevoiceout.org/escapes-from-the-vottem-detention-center-02-may-2015/

5 Αυγούστου 2015

Έγκλειστοι μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Bruges στη Γαλλία προχωρούν σε απεργία πείνας. Ορισμένοι μετανάστες έχουν ξεκινήσει νωρίτερα καθώς είναι κλεισμένοι μήνες χωρίς καθόλου νέα για το τι γίνεται με τα χαρτιά τους.

Πληροφορίες από το site:

http://www.gettingthevoiceout.org/call-from-detainnes-of-the-closed-centre-in-bruges-05082015/

6 Σεπτεμβρίου 2015

Κατά τις 11 το βράδυ, 70 μετανάστες προσπάθησαν να αποδράσουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της βαλένθια. επιτέθηκαν στους ανθρωποφύλακες με πυροσβεστήρες και στη συνέχεια προσπάθησαν να πηδήξουν το φράχτη, αλλά λόγω του μεγέθους του δεν τα κατάφεραν. Έτσι 10-15 άτομα ανέβηκαν στην ταράτσα του στρατοπέδου και ξεκίνησαν ανταρσία που κράτησε περίπου 2 ώρες, πετώντας πέτρες, κλαδιά και ό, τι άλλο έβρισκαν στα όργανα της τάξης που προσπαθούσαν να ελέγξουν την κατάσταση.

Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις (τα αντίστοιχα ΜΑΤ, ό,τι μπατσική μονάδα ηταν διαθέσιμη και η πυροσβεστική), επιβλήθηκαν στους μετανάστες με πλαστικές σφαέρες και κανονικούς πυροβολισμούς στον αέρα ως προειδοποίηση και τους κατέβασαν με σκάλα της πυροσβεστικής από την ταράτσα. Λέγεται ‘οτι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Το 2014, 16 άτομα είχαν καταφέρει να αποδράσουν από το κέντρο κράτησης στο Zapadores μέσα στη μέρα, εκμεταλλευόμενοι την είσοδο στο κτίριο ενός μπάτσου και δυο καθαριστριών.

Πληροφορίες από τα σάιτ:

http://www.levante-emv.com/sucesos/2015/09/06/sesenta-internos-fugarse-cies-valencia/1311088.h ml

http://multimedia.levante-emv.com/fotos/sucesos/intento-fuga-cie-zapadores-42708.shtml

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/09/15/dieciseis-internos-cie-zapadores-fugan/1161722.html

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

στη Θεσσαλονίκη