Ενημέρωση για τη δράση της 28.2 έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Ξάνθη

10308247_415623495271151_4289443722924060612_nΤο Σάββατο 28/2/15 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών που βρίσκεται στα όρια της πόλης της Ξάνθης. Στη διοργάνωση της δράσης συμμετείχαν, εκτός απ’ τη συνέλευση της No Lager στη Θεσσαλονίκη, συλλογικότητες από τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και άλλες πόλεις, καθώς και αλληλέγγυοι-ες.

Η δράση έρχεται ως συνέχεια παρέμβασης που έγινε έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Παρανέστι τον περασμένο Δεκέμβρη. Η παρουσία μας έξω από τα στρατόπεδα εκφράζει τη συλλογική μας θέση ότι η επικοινωνία με του έγκλειστους μετανάστες και η στήριξη του αγώνα τους είναι αναφαίρετο κομμάτι και του δικού μας αγώνα για το γκρέμισμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ως σημείο προσυγκέντρωσης είχε οριστεί η κεντρική πλατεία της Ξάνθης όπου έγινε μικροφωνική παρέμβαση και μοιράστηκαν κείμενα. Ακολούθησε σύντομη πορεία στην πόλη. Στη συνέχεια, περίπου 300 αλληλέγγυοι κατευθυνθήκαμε προς το στρατόπεδο όπου παραμείναμε για περίπου 2 ώρες φωνάζοντας συνθήματα, ενώ από τη μικροφωνική ακούγονταν ηχογραφημένα μηνύματα αλληλεγγύης σε αγγλικά, γαλλικά και ουρντού. Εκτός από οπτική επαφή υπήρχε και δυνατότητα άμεσης, σχεδόν ανεμπόδιστης, επικοινωνίας με τους έγκλειστους μετανάστες, μιας και το μόνο που μας χώριζε ήταν η περίφραξη του στρατοπέδου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης ανταλλάσσαμε συνθήματα με τους κρατούμενους που είχαν φτιάξει αυτοσχέδια πανό ζητώντας ελευθερία. Επίσης, ομάδα αλληλέγγυων και δικηγόρων μπήκε στον χώρο του στρατοπέδου για να μιλήσει με τους μετανάστες και να δώσει είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού.

Τελειώνοντας, κρίνουμε απαραίτητο να καταδείξουμε την προκλητική διαστρέβλωση του γεγονότος από τοπικά και μη μέσα (xanthipress, tvxs, altrethess) τα οποία παρουσίασαν τη δράση ως προϊόν διοργάνωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του Σύριζα, παραθέτοντας εντέχνως επιλεγμένα πλάνα και σχόλια, τόσο από την πορεία όσο και απ’ την συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο. Δεν μας εκπλήσσει η γνωστή τακτική των καθεστωτικών μέσων να παραποιούν την πραγματικότητα καθ’ όπως τους βολεύει. Είτε είναι προϊόν συνεννόησης είτε όχι, τέτοια δημοσιεύματα έρχονται να συμπληρώσουν την κυβερνητική στρατηγική ενσωμάτωσης του κινήματος. Η προσπάθεια αυτή έχει στη βάση της την παρουσίαση κάθε αντικαθεστωτικής κίνησης ως υποστηρικτικό – παρακινητικό κομμάτι μιας κοινής στοχοθεσίας (sic), την οποία θα καλείται αναθετικά να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ενδεικτική αυτής της τακτικής αποτελεί η περιγραφή των μπάτσων ως φιλικές, σχεδόν συμπαθούσες, παρουσίες προς τους διαδηλωτές και μάλιστα υπογραμμίζοντας την μεταστροφή τους σε ήπιους παρατηρητές.

Φωτογραφίες από τη δράση: εδώ