Η αποχή συσσιτίου στο Κέντρο Κράτησης Ελληνικού και η συγκέντρωση αλληλεγγύης

Αναδημοσίευση από https://athens.indymedia.org/post/1550834/

Η αιτία για την κινητοποίηση του Σαββάτου ήταν οι τρίμηνες παρατάσεις φυλάκισης που δίνονται σε  μετανάστριες που έχουν ήδη εκτίσει ένα εξάμηνο σε κέντρο κράτησης. Οι παρατάσεις αυτές είναι απροειδοποίητες και οι μετανάστριες τις μαθαίνουν λιγο πριν τη μέρα που υποτίθεται ότι θα αποφυλακίζονταν. Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για εξάμηνη, το πολύ, κράτηση των μεταναστών πάνε σιγά σιγά περίπατο.

Οι κρατούμενες του κέντρου κράτησης Ελληνικού ετοιμάζονταν για αποχή συσσιτίου μέχρις ότου έμαθαν  το περιστατικό στο αεροδρόμιο των  Σπάτων. Μετανάστριες και μετανάστες  που αρνήθηκαν την απέλαση, μεταξύ τους πέντε συγκρατούμενές τους από τη Γεωργία, ξυλοκοπήθηκαν από τους μπάτσους. Από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο περιστατικό βίαιης απέλασης. Αυτό φόβισε τις κρατούμενες, που δεν ήθελαν πια να κάνουν αποχή. Ο φόβος τους είναι μην τις αρπάξουν και τις απελάσουν.

Το Σάββατο 31-10 πάνω από 50 συντρόφισσες και σύντροφοι από διάφορες συλλογικότητες μπήκαμε στο χώρο του Κέντρου Κράτησης Ελληνικού, περάσαμε την πύλη και ήρθαμε όσο το δυνατόν κοντύτερα στις κρατούμενες. Μιλήσαμε μαζί τους, ανοίξαμε πανό και φωνάξαμε συνθήματα. Βλέποντας την υποστήριξη που είχαν, οι κρατούμενες ξεκίνησαν να κάνουν αποχή συσσιτίου. Οι δεσμοφύλακες όμως, εμφανίστηκαν με χαρτιά στα χέρια για να καταγράψουν ποιες δεν θα έτρωγαν. Μια κίνηση εκφοβισμού που πέτυχε την υποχώρηση των κρατουμένων μεταναστριών.

Μοναδική που συνεχίζει την αποχή συσσιτίου είναι η Sanae Taleb από το Μαρόκο. Μετράει ήδη εφτά μήνες στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού, μια από τις τρεις κρατούμενες που έχουν δεχτεί το έξτρα τρίμηνο φυλάκισης, και δεν είναι καθόλου πρόθυμη να ανεχτεί να συνεχιστεί αυτή η  κατάσταση.

Ενημέρωση Κυριακής: η Taleb συνεχίζει την αποχή συσσιτίου για δεύτερη μέρα. Οι συγκρατούμενές της την στηρίζουν ψυχολογικά. Θέλησε να κάνει ενυπόγραφη δήλωση ότι κάνει αποχή συσσιτίου, αλλά οι μπάτσοι δεν την άφησαν. Της είπαν ακόμη ότι δεν θα  της επιτρέψουν να πάρει συσκευασμένα τρόφιμα ( μπισκότα κλπ.) στα επόμενα επισκεπτήρια. Οι αλληλέγγυες/ οι θα εξακολουθήσουν να είναι κοντά της.