ενημερωτικά

Αναδημοσίευση από: https://clandestinanews.wordpress.com

Πολιτικό κείμενο του Συντονιστικού Μεταναστών/τριών (Ιταλία) για τη σφαγή στη Μεσόγειο


Βλέποντας τη σφαγή στο Κανάλι της Σικελίας, εμείς οι μετανάστες/τριες, στις πρώτες γραμμές του καθημερινού αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση της εργασιακής κινητικότητας και της κίνησης, δηλώνουμε ότι στον πόλεμο των συνόρων στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών που αναζητούν την ελευθερία. Όποιος και αν είναι ο λόγος: για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, από δικτατορικά καθεστώτα, από διώξεις ή απλά λόγω της επιθυμίας να αλλάξουν τη ζωή τους.

Παλεύουμε καθημερινά για τα δικαιώματά μας κατά του θεσμικού ρατσισμού, ο οποίος επιδιώκει να μας φιμώσει και να μας μετατρέψει σε εργατικό δυναμικό σιωπηλής εκμετάλλευσης. Μέσα από συνελεύσεις, διαδηλώσεις και απεργίες που οργανώνουμε ζητώντας την ελευθερία για όλους, ενάντια στην εκμετάλλευση, την επισφάλεια και τους ρατσιστικούς νόμους, όπως η νομοθεσία Bossi-Fini. Είμαστε εδώ και εδώ αγωνιζόμαστε. Αλλά γνωρίζουμε ότι η κατάστασή μας προέρχεται από το γεγονός ότι έχουμε διασχίσει τα σύνορα, τα σύνορα που συνεχίζουν να μας καταδιώκουν μέσα από τα έγγραφα παραμονής και τον καθημερινό ρατσισμό που αντιμετωπίζουμε. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε έτσι ώστε όλες οι γυναίκες και οι άνδρες που όπως εμείς πρέπει να μετακινηθούν για να κατακτήσουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους, να μπορούν να το κάνουν χωρίς να εκβιάζονται ή να αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια από εγκληματίες για την επίτευξη του στόχου τους.

Βλέποντας τη σφαγή στη Κανάλι της Σικελίας λέμε ξεκάθαρα ότι οι «ανήθικες εγκληματικές οργανώσεις» είναι πολλές: οι διακινητές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ιταλικό κράτος, οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως ανταλλάξιμο εμπόρευμα. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες συνεχίζουν να αρνούνται την ελευθερία σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι αδύνατο να φτάσει κανείς σήμερα στις ιταλικές ακτές με ασφάλεια. Όσοι θέλουν να πάνε διακοπές μπορούν να πάρουν το πλοίο της γραμμής, όσοι επιθυμούν να βρουν μια καλύτερη ζωή πρέπει να αναζητήσουν διακινητές.

Αν η επιχείρηση «Mare Nostrum» είχε για ένα διάστημα περιορίσει τον αριθμό των θανάτων, τα αποτελέσματα της λήξης της και η επανέναρξη των περιπολιών στα νότια σύνορα του χώρου Σένγκεν, υπό τον συντονισμό της Frontex, είναι εμφανή. Όσοι τώρα εκφράζουν τη θλίψη τους στις κάμερες και μιλούν για τους μετανάστες ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι η επιχείρηση «Τρίτων» θα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός: δεν είναι παρά έμποροι του θανάτου και δολοφόνοι της ελευθερίας. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για ναυτικό αποκλεισμό της Μεσογείου, το αποτέλεσμα θα είναι ότι εμείς οι μετανάστες θα καταλήξουμε αναλώσιμα πιόνια ενός παιχνιδιού «κλεφτών κι αστυνόμων», μεταξύ των «δυνάμεων του καλού» της δημοκρατικής ΕΕ και των «δυνάμεων του κακού», τους διακινητές. Δύο ξεχωριστά στρατόπεδα, αλλά και τα δύο δίχως ηθικές αρχές.

Αντιμέτωποι με τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράττονται από τις κυβερνήσεις και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, ζητούμε το δικαίωμα να διασχίζουμε τα σύνορα, με οποιοδήποτε μέσο, χωρίς να πεθαίνουμε.

Συντονιστικό Μεταναστών/τριών
Κίνημα μεταναστών/τριών ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση

Coordinamento Migranti – Movimento dei / delle Migranti contro razzismo e sfruttamento

…………………………………………………………………………………………………

15.04.2015: Φωτιά στο κέντρο κράτησης στο Βαθύ Σάμου

Το περιστατικό συνέβη σε θάλαμο ανηλίκων μέσα στο κέντρο κράτησης μεταναστών. Ένας ανήλικος πρόσφυγας αρχικά επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο θάλαμο, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Αναδημοσίευση από: http://clandestinanews.wordpress.com

…………………………………………………………………………………………………..

Νεότερα για τους μετανάστες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Παρανέστι

Οι έγκλειστοι μετανάστες πιέζουν καθημερινά μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για την ελευθερία τους. Έτσι και την Τετάρτη 7/1 16 μετανάστες που είναι πάνω από 18 μήνες έγκλειστοι στο Παρανέστι ξεκίνησαν απεργία πείνας διεκδικώντας την ελευθερία τους. Ο διοικητής την επόμενη κιόλας ημέρα τους υποσχέθηκε ότι θα μεταφερθούν στη Θεσ/νίκη όσοι έκλεισαν τους 18 μήνες κράτησης και θα ξεκινήσει διαδικασία για να αφεθούν ελεύθεροι. Η απεργία πείνας σταμάτησε και αναμένουμε να δούμε αν πράγματι θα αφεθούν.

Συνέλευση no lager στη θεσ/νίκη

…………………………………………………………………………………………………….

Λίγα λόγια για την Ειδομένη

Μακριά από τα κέντρα των πόλεων αλλά ταυτόχρονα δίπλα μας, στην παραμεθόριο περιοχή της Eιδομένης Kιλκίς, εκατοντάδες μετανάστριες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα για Μακεδονία. Η ευρώπη-φρούριο που έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα περάσματα συμπίπτει με την ελληνική μεταναστευτική πολιτική του «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο” σε έναν θανάσιμο συνδυασμό. Όσοι από τους μετανάστες κατορθώσουν να γλιτώσουν από τους πνιγμούς στο Αιγαίο, έχουν να αντιμετωπίσουν τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα φασιστικά πογκρόμ, το σαδισμό των μπάτσων, τον καθημερινό ρατσισμό.

H πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται πλήρως σε όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη το τελευταίο διάστημα. Τις εξοντωτικές συνθήκες επιβίωσης και τη βία στα σύνορα έρχονται να συμπληρώσουν οι συλλήψεις και ο εγκλεισμός, σε μια πολιτική φιλτραρίσματος και καταστολής. Έτσι, όσοι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά είτε καταλήγουν στο τμήμα του χωριού που λειτουργεί ως στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε παραμένουν για απροσδιόριστο διάστημα στον προαύλειο χώρο του ΑΤ. Κάποιοι από αυτούς στήνουν καταυλισμούς στη γύρω περιοχή «περιμένοντας τη σειρά τους” για τη φυλάκισή τους στα ήδη κορεσμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα ατυχήματα στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού και ένας θάνατος από δηλητηρίαση είναι λίγα μόνο από τα γνωστά περιστατικά που αποδεικνύουν την ακραία υποτίμηση της ζωής τους.

Η παραπάνω συνθήκη έχει δώσει το έναυσμα στο ρατσιστικό και φασιστικό απόπατο της περιοχής να κάνει λόγο για υποβάθμιση του χωριού, για υγειονομική βόμβα που απειλεί τους κατοίκους και για βανδαλισμούς στο σιδηροδρομικό σταθμό, φτάνοντας στο σημείο να ζητάει τη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης στην περιοχή. Στα ίδια πλαίσια των διώξεων και του αποκλεισμού, την Τετάρτη 29/10 δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους μετανάστες καίγοντας τους καταυλισμούς τους, και μεταφέροντάς τους με τη βία στη Θεσσαλονίκη.

Ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό επιλέγουμε να στεκόμαστε δίπλα σε μετανάστριες και μετανάστες. Αντιλαμβανόμαστε τις διεκδικήσεις τους για αξιοπρέπεια και τους κοινούς μας αγώνες ως αναπόσπαστο κομμάτι του ανταγωνιστικού κινήματος ενάντια στους διαχωρισμούς της εξουσίας και την ισοπέδωση των ζωών μας. Είναι η επίγνωση της κοινότητας της καταπίεσης και η αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας σε αυτούς που μας συνδέουν με τους μετανάστες, που μας οπλίζουν με αποφασιστικότητα να επιτεθούμε σε ό,τι μας διαιρεί και μας απομονώνει. Εμείς είμαστε ο Άλλος, αλλιώς δεν είμαστε τίποτε.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

συνέλευση no lager στη θεσσαλονίκη

……………………………………………………………………………

Πανευρωπαϊκή επιχείρηση-σκούπα με στόχο τους μετανάστες

Εκτεταμένη επιχείρηση-σκούπα με στόχο τους μετανάστες χωρίς χαρτιά σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέσα στον Οκτώβριο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η ιταλική προεδρία, σε μια κίνηση που υποτίθεται ότι στοχεύει στην εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης, αλλά στην πραγματικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο. Οπως επισημαίνουν διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, αυτή ακριβώς η πολιτική στρέφει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα δίκτυα των διακινητών και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η ιταλική προεδρία στις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών στις 10 Ιουλίου και δημοσιοποίησε πρόσφατα η ιστοσελίδα «statewatch.org», η επιχείρηση φέρει την κωδική ονομασία «Μos Maiorum» (κατά λέξη: «τα ήθη των προγόνων μας», φράση που αναφέρεται στον άγραφο νόμο που ρύθμιζε την πολιτική, στρατιωτική και κοινωνική ζωή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) και προγραμματίζεται να διαρκέσει δύο ολόκληρες εβδομάδες, από τις 13 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, ελέγχοντας όχι μόνο τις συνήθεις διαδρομές των μεταναστών στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν (αεροδρόμια, τρένα, αυτοκινητόδρομους), αλλά και τα περάσματα στα εξωτερικά σύνορα.

Εμπλοκή της FRONTEX

Το έγγραφο καλούσε τα κράτη-μέλη να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια κράτη θα συμμετάσχουν και με πόσες δυνάμεις το καθένα. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η οποία παρέπεμψε για πληροφορίες στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, στην Κεντρική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Συνοριακής Αστυνομίας, που συντονίζει την επιχείρηση. Σε αυτήν εμπλέκεται και η ευρωπαϊκή δύναμη συνοροφυλακής FRONTEX, η οποία παρέχει ανάλυση κινδύνου και συλλογή πληροφοριών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν ήταν μέχρι χτες το βράδυ σε θέση να δώσει πληροφορίες για την επιχείρηση και για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας.

Στόχος της επιχείρησης, όπως περιγράφεται στην πρόταση, είναι αφ’ ενός «η εξασθένηση της δυνατότητας των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος να διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση στην Ε.Ε.» και αφ’ ετέρου «να συλλέξει πληροφορίες για τις κεντρικές διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες για να εισέλθουν στην Ε.Ε. και για τις μεθόδους που ακολουθούν τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να εισαγάγουν λαθραία κόσμο στην Ε.Ε.».

Για τον σκοπό αυτό, προβλέπονται η σύλληψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τον κάθε συλληφθέντα με πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά του, τον τόπο της σύλληψης, τη διαδρομή που ακολούθησε και τους τρόπους με τους οποίους κατάφερε να φτάσει στην Ε.Ε. χωρίς νόμιμα χαρτιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτελείται παρόμοια επιχείρηση-σκούπα από κοινού για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ωστόσο, για πρώτη φορά η επιχείρηση διαρκεί σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τον συνηθισμένο και περιλαμβάνει ελέγχους τόσο στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. όσο και στα εξωτερικά. 

Αντιρατσιστικές οργανώσεις έχουν ήδη εκδώσει φυλλάδια που προειδοποιούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Στο παρελθόν, παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της επιχείρησης όσο και από τον ίδιο τον σχεδιασμό τους, καθώς στοχοποιούν μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού με βάση εθνοτικά χαρακτηριστικά (ethnic profiling), κάτι που απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, αυτές οι επιχειρήσεις εντάσσονται σε μια πολιτική έντασης της καταστολής και στοχοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ε.Ε.

Νόμιμα περάσματα

Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την πρώτη θλιβερή επέτειο του πολύνεκρου ναυαγίου της Λαμπεντούζα, οι διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί επισήμαναν την άμεση ανάγκη να αλλάξει πολιτική η Ε.Ε. και να δημιουργήσει νόμιμα περάσματα των προσφύγων και των μεταναστών, προκειμένου να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους και να μην ενισχύει τα κυκλώματα διακίνησης.

«Οι περιορισμένες ευκαιρίες για ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση οδηγούν τους μετανάστες στα χέρια των διακινητών, συντηρώντας ένα ανήθικο εμπόριο που απειλεί τις ζωές απελπισμένων ανθρώπων. Πρέπει να βάλουμε τέρμα σ’ αυτόν τον κύκλο. Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν είναι εγκληματίες. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία και βοήθεια και αξίζουν σεβασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

Η «Mos Maiorum» συνεχίζει τις πανευρωπαϊκές επιχειρήσεις-σκούπα, τις οποίες συντονίζει ανά εξάμηνο η αντίστοιχη χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., με εξαίρεση την ελληνική προεδρία του 2014, η οποία ήταν -φαίνεται- απασχολημένη με τις δικές της επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» στο εσωτερικό.

Οι κωδικές ονομασίες των επιχειρήσεων σχετίζονται συνήθως με μυθολογικούς χαρακτήρες, όπως τα ελληνικά «Αφροδίτη» και «Ερμής», το λιθουανικό «Petrunas» και το σκανδιναβικό «Balder». Ως τώρα, οι επιχειρήσεις διαρκούσαν 7 ώς 10 ημέρες και επικεντρώνονταν στη συλλογή στοιχείων όχι τόσο για την είσοδο των μεταναστών στην Ε.Ε. όσο για τις διόδους μετακίνησής τους από χώρα σε χώρα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, σημειώνονται έως και δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις μεταναστών, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Ερυθραία, και άλλες χώρες της Αφρικής. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη διεξάγουν εξονυχιστικές έρευνες σε τρένα, σε οχήματα που ταξιδεύουν στις εθνικές οδούς, σε αεροδρόμια και σε θαλάσσιες οδούς.

Κατά τη σύλληψη, καταγράφονται λεπτομερώς οι συνθήκες της σύλληψης και τα προσωπικά στοιχεία του συλληφθέντος. Στο τέλος κάθε επιχείρησης, η προεδρεύουσα χώρα συντάσσει έκθεση με τα στατιστικά στοιχεία και τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί. Η έκθεση δεν συμπεριλαμβάνει αναφορές για την τύχη των προσφύγων και μεταναστών που συλλαμβάνονται -η τύχη τους αφήνεται στα εκάστοτε κράτη-μέλη που πραγματοποιούν τις συλλήψεις στην επικράτειά τους.

Τον Οκτώβριο του 2012, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Σαμαρά δεν έλαβε μέρος στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Αφροδίτη», παρείχε ωστόσο όλες τις πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί κατά τις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» και «Ασπίδα», κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 6.000 μετανάστες. Πίσω από τις εκθέσεις και τους αριθμούς, πάντως, ξεπροβάλλουν ο τρόμος και η ανησυχία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, ανθρώπων που κατηγορούνται για την προσπάθειά τους να ζήσουν αξιοπρεπώς και απειλούνται άμεσα με φυλάκιση.

Εφημερίδα των συντακτών

…………………………………………………………………………………..

Απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την κράτηση πέραν των 18 μηνών

Με μια απόφαση (2255/23-5-2014) που θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη που κρίνει αντιρρήσεις κρατούμενου κατά της παράτασης της κράτησής του επ’ αόριστον, το δικαστήριο πραγματοποιεί έλεγχο νομιμότητας της υπουργικής απόφασης και κρίνει ότι «δεν ερείδεται σε κάποια νομοθετική διάταξη» η κράτηση πέραν των 18 μηνών.

Ανατρέπει μάλιστα πλήρως το κεντρικό νομικό τέχνασμα της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός. Η γνωμοδότηση ισχυριζόταν ότι η παράταση της κράτησης δεν αποτελεί… κράτηση, στέρηση δηλαδή της ελευθερίας, αλλά περιοριστικό μέτρο. «Το περιοριστικό μέτρο που επιβλήθηκε στον αντιλέγοντα αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της κρατήσεώς του», έκρινε αντιθέτως το διοικητικό πρωτοδικείο.

Η απόφαση αφορά Αφγανό υπήκοο που έκλεισε 18 μήνες κράτησης στις 5 Μαΐου. Τρεις μέρες πριν από εκείνη την ημερομηνία (και όχι τρεις μήνες πριν, που προβλέπει ακόμα και η έωλη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου), του επιδόθηκε έγγραφο που τον ενημέρωνε ότι θα συνεχιστεί η κράτησή του, μέχρι να «συναινέσει» στην «οικειοθελή» απέλασή του. Ο κρατούμενος υπέβαλε αντιρρήσεις κατά της κράτησής του, δικαιώθηκε από το Πρωτοδικείο στις 23 Ιουνίου και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει την έντονη κριτική που έχει εκφραστεί σχετικά με την υπ’αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία συνυπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθιστώντας την έτσι υποχρεωτικά εφαρμόσιμη από τη Διοίκηση, καθώς η πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης υπηκόου τρίτης χώρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του εθνικού, κοινοτικού και διεθνούς δικαίου που εκθέτει τη Διοίκηση σε παράνομες και συνεπώς ελέγξιμες πρακτικές.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών αποτελεί ένα μέτρο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ότι οι διοικητικά κρατούμενοι, ζουν σε συνθήκες χαρακτηρισμένες από διεθνείς οργανισμούς και το ΕΔΔΑ ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Ότι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, εξαιτίας της ανεπαρκούς δωρεάν νομικής συνδρομής.

Με βάση τα ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να θέσουν τέρμα στην πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης και να σεβαστούν τις εγγυήσεις που επιβάλλει η εθνική, κοινοτική και διεθνής νομοθεσία.

Δ.Αγγ.

efsyn.gr

……………………………………………………………………………………

Γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 44/2014 Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για παράταση του χρόνου κράτησης στα κέντρα κράτησης μεταναστών πέραν του 18μηνου

Σε περίπτωση κρατήσεως αλλοδαπού επί 18 συνολικά μήνες, κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως επιστροφής ή απελάσεως (άρθρα 30 του Ν. 3907/2011 ή 76 του Ν.3386/2005 αντίστοιχα), η υλοποίηση της οποίας δεν κατέστη εφικτή, λόγω αρνήσεως συνεργασίας του ίδιου του αλλοδαπού, οι αρμόδιες αρχές δύνανται, ένα εύλογο χρονικό διάστημα προ της λήξεως του 18μήνου, να θέσουν εγγράφως στον αλλοδαπό προθεσμία για οικειοθελή αποχώρηση από τη χώρα, κατά τις διατάξεις των άρθρων 22 του Ν. 3907/2011 και 76 του Ν. 3386/2005, μέχρι τη λήξη αυτού. Σε περίπτωση και πάλι αρνήσεως του αλλοδαπού να συνεργασθεί στην υλοποίηση της αποφάσεως επιστροφής ή απελάσεως, τα αρμόδια όργανα, όταν αιτιολογημένα διαπιστώνεται ότι είναι ύποπτος διαφυγής, δύνανται αυτομάτως και κατ’ άρθρα 22 παρ.3 του Ν. 3907/2011 ή 78 του Ν. 3386/2005, να επιβάλουν σε αυτόν το μέτρο της υποχρεωτικής διαμονής στο χώρο κρατήσεως έως ότου συναινέσει και συνεργασθεί στην υλοποίηση της αποφάσεως επιστροφής του ή απελάσεώς του. (ομοφ.)

Ολόκληρο το κείμενο Γνωμοδότηση

…………………………………………………………………………………………….

18/03/2014

7 νεκροί μετανάστες, 8 διασωθέντες και τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι σε νέο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Κόρακα.

http://clandestinanews.wordpress.com/

……………………………………………………………………………………………

06/03/2014

Πυροβολισμοί κατά μεταναστών από λιμενικούς ανοικτά των Οινουσσών.

Οι πρώτες πληροφορίες που διαρρέονται κάνουν λόγο για “εξοστρακισμό σφαιρών πιθανόν στο κουβούκλιο της καμπίνας του σκάφους”, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο μεταναστών και μίας μετανάστριας, που πριν τη μία το μεσημέρι κλήθηκε το ΕΚΑΒ για μεταφορά τους από το λιμάνι της Χίου στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), μία γυναίκα και ένας άνδρας έχουν από μια σφαίρα στο μηρό, ενώ ένας άλλος άντρας μια σφαίρα στον ώμο

http://clandestinanews.wordpress.com/

…………………………………………………………………………………………….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.