για κέντρα κράτησης στην Ελλάδα

24 Σεπτεμβρίου 2012

45 μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας στην Ξάνθη για τον χρόνο κράτησής τους, που είχε ξεπεράσει τους έξι μήνες. Η απεργία πείνας έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου με διαβεβαιώσεις των αρχών ότι δεν θα κρατηθούν παραπάνω.

17 Νοέμβρη 2012

Εκατοντάδες κρατούμενοι μετανάστες προχωρούν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την κακομεταχείριση σε βάρος του Ναβίτ Γιάσερ που χαροπάλευε και οι ανθρωποφύλακες του Ν.Δένδια αρνιόντουσαν να ενημερώσουν ώστε να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Την πρώτη μέρα ξεκίνησε την απεργία πείνας το πρώτο στρατόπεδο και τη δεύτερη πάνω από πεντακόσιοι κρατούμενοι συμμετείχαν στην απεργία. Είχε προηγηθεί άγριο αναίτιο χτύπημα των αστυνομικών σε βάρος μουσουλμάνων μεταναστών την ώρα της προσευχής. Επιτέθηκαν απροκάλυπτα χτυπώντας με ρόπαλα μόνο και μόνο γιατί προσεύχονταν.

18 Νοεμβρίου 2012

Γίνεται εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου, όπου βρίσκονταν φυλακισμένοι 800 μετανάστες, η οποία κατεστάλη από τις δυνάμεις των Μ.Α.Τ. που βρίσκονται μόνιμα πλέον στο κέντρο κράτησης, με απολογισμό 10 τραυματίες και 24 συλληφθέντες.

23 Νοεμβρίου2012

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η ένταση που δημιουργήθηκε στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου φιλοξενούνται παράνομοι μετανάστες. Οι κρατούμενοι μετανάστες που βρίσκονται εδώ και καιρό στο κέντρο κράτησης -περίπου 500 άτομα, κατά τη διάρκεια του προαυλισμού τους αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα, να σπάνε αντικείμενα, να καίνε στρώματα και να επιτίθενται εναντίον των αστυνομικών, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

4 Δεκεμβρίου 2012

Γίνεται εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας, η οποία έληξε μετά από διαπραγμάτευση με τις Αρχές.

5 Δεκεμβρίου 2012

Εξέγερση μεταναστών που κρατούνται στο Φυλάκιο Έβρου σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης. Ομάδα των κρατούμενων προχώρησε σε διαμαρτυρία η οποία εξελίχθηκε σε εξέγερση από πλευράς τους αναγκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν.

16 Δεκεμβρίου 2012

21 πρόσφυγες απο το Αφγανιστάν πεθαίνουν ανοιχτά της Λέσβου μετά απο ναυάγιο. Μόλις ένας άνθρωπος διασώθηκε απο τις λιμενικές αρχές. 6 Σύριοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, χάνουν τη ζωή τους ανοιχτά της Κώ κοντά στην Ψέριμο.

1 Ιανουαρίου 2013

Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό ανηλίκου στην Αμυγδαλέζα ξεκινάει απεργία πείνας από 15 ανήλικους μετανάστες.

7 Φεβρουαρίου 2013

Γίνεται εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας κράτησης, με 8 συλληφθέντες των οποίων οι Αστυνομικοί ζήτησαν «την παραδειγματική τιμωρία».

12 Φεβρουαρίου 2013

Ξεκινάει απεργία πείνας των μεταναστών που κρατούνταν στο Α.Τ. Νίκαιας και διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τον ξυλοδαρμό ενός μετανάστη από αστυνομικούς. Η απεργία πείνας κατεστάλη με άγριους ξυλοδαρμούς και μεταγωγές των μεταναστών σε άλλα αστυνομικά τμήματα.

21 Φεβρουαρίου 2013

Ξεκινάει πάλι απεργία πείνας στο Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας, η οποία κατεστάλη βίαια στις 23 Φεβρουαρίου από τα Μ.Α.Τ.

7 Μαρτίου 2013

Γίνεται ξανά απόπειρα εξέγερσης στο Φυλάκιο Έβρου, η οποία κατεστάλη αμέσως από τα Μ.Α.Τ.

28 Μαρτίου 2013,

2 μετανάστες απειλούν να αυτοκτονήσουν από τη στέγη του Κέντρου Κράτησης Κορίνθου.

27 Μαρτίου 2013

και στις 6 Απριλίου γίνονται πορείες διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και την αστυνομική βία στο Α.Τ. Δραπετσώνας.

7 Απριλίου 2013,

3 μετανάστες προσπαθούν να αυτοκτονήσουν στο Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας, ενώ στις 8 Απριλίου περίπου 1.000 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας.

10 Απριλίου 2013,

65 μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου ξεκινούν απεργία πείνας, ενώ μετά τον ξυλοδαρμό ενός από αυτούς άρχισαν συγκρούσεις με την αστυνομία που κατέληξαν σε 47 συλλήψεις καθώς και σε χρήση χημικών εντός των θαλάμων. Την επόμενη μέρα γίνεται πορεία έξω από το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους έγκλειστους μετανάστες.

14 Απριλίου 2013

Γίνεται διαδήλωση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κρατουμένους έξω από το Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας.

Απρίλιος 2013,

Εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αστυνομικά τμήματα εξεγείρονται ξεκινώντας απεργία πείνας, η οποία μέσα σε ένα 24ωρο εξαπλώνεται σε χώρους εγκλεισμού σ’ ολόκληρη τη χώρα, με τη συμμετοχή περίπου 1.800 κρατουμένων.

24 Απριλίου 2013

12 Αφγανοί και 4 Σύριοι ξεκινούν απεργία πείνας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αρνούμενοι να δεχτούν το φαγητό που τους φέρνουν ντόπιοι εθελοντές οι οποίοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων που μένουν στο λιμάνι.

Ιούνιος2013

Ανοίγει το 1ο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Ορεστιάδα. Στον Έβρο βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας όπου επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις που θα λειτουργήσει το κέντρο πρώτης υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών. «Πρόκειται για ένα κέντρο που είναι το πλέον σύγχρονο και απόλυτα συμβατό με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του πλάνου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που όταν τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, θα είναι νομίζω το πιο σύγχρονο σε όλη την Ευρώπη».

23 Ιουνίου 2013

20χρονος μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού αυτοκτονεί στο αστυνομικό τμήμα των Γρεβενών, όπου κρατούνταν για να «επαναπροωθηθεί» στη χώρα του.

12 Ιουλίου 2013

Ένας 26χρονος μετανάστης από το Πακιστάν βρίσκεται κρεμασμένος μέσα στην τουαλέτα του αστυνομικού τμήματος Σερβίων-Κοζάνης. Είχε συλληφθεί επειδή δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά για τη διαμονή του στη χώρα.

27 Ιουλίου 2013,

Ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν, φυλακισμένος με λοίμωξη του αναπνευστικού και αναπνευστική ανεπάρκεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου, πεθαίνει, για την ακρίβεια, ύστερα από έντεκα μήνες που του απαγορευόταν η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Εκεί του δόθηκε έγγραφο «αποφυλάκισης» με εξάμηνη αναστολή της απέλασης για «τεχνικούς λόγους».

1 Αυγούστου 2013

24 άνθρωποι ανασύρονται νεκροί ανοιχτά του Εζινε στα τουρκικά παράλια όταν ναυάγησε η βάρκα τους που είχε προορισμό τη Λέσβο. Ανασύρθηκαν ζωντανοί 12 άνθρωποι.

10 Αυγούστου 2013,

Στο απομονωμένο και περίφρακτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, με τον ένα χρόνο λειτουργίας του να στιγματίζεται από διαρκή σωματικά και ψυχικά μαρτύρια, οι μετανάστες εξεγείρονται : Πυρπολούν τα κοντέινερ, επιτίθενται στους δεσμώτες τους με πλαστικά μπουκάλια και χαλίκια, προσπαθούν να σπάσουν τις σιδερένιες πόρτες και τους φράχτες και δέκα από αυτούς βρίσκουν προσωρινά το δρόμο της ελευθερίας, έξω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «ελληνικό γκουαντάναμο».

Αύγουστος 2013

Την εξέγερση μεταναστών προκαλεί ο θάνατος ενός αλλοδαπού στο κέντρο προσωρινής κράτησης του Ίζολα Κάπο Ριτσούτο της Καλαβρίας. Ο Ανάκι απεβίωσε την 10η Αυγούστου. Μετά το θάνατο του Μαροκινού μετανάστη οι υπόλοιποι κρατούμενοι εξεγείρονται προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στο «κέντρο προσωρινής φιλοξενίας» που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Κρότωνα. Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ανέφερε ότι «το κέντρο του Ίζολα Κάπο Ριτσούτο έκλεισε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στους χώρους κράτησής του». Ο 31χρονος μετανάστης Μουστάφα Ανάκι από το Μαρόκο έχασε την ζωή του υπό ανεξακρίβωτες συνθήκες, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν γενικώς λόγο για το ότι αισθάνθηκε «έντονη δυσφορία».

24 Αυγούστου 2013,

Πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, σκαρφαλώνει στα κιγκλιδώματα του παραθύρου του δεύτερου ορόφου και πέφτει στο κενό από ύψος 5 μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα και να μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο.

27 Αυγούστου 2013

Τον ξεσηκωμό των μεταναστών που βρίσκονται σε κέντρο κράτησης της Ορεστιάδας προκαλεί η ανακοίνωση πως θα παραταθεί η παραμονή τους εκεί. Αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση 400 από αυτούς ξεκινούν απεργία πείνας από το πρωί της. Όλοι τους ζητούν ένα και μόνο πράγμα: την ελευθερία τους.

Αναδημοσίευση από το site της συνέλευσης no lager

19 Μαΐου 2014

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, οι 15 ανήλικοι Αιγύπτιοι που φιλοξενούνται στην Παιδόπολη Αγριάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκαναν «γυαλιά-καρφιά” το ίδρυμα. Λόγω της καθυστέρησης των χαρτιών τους για να επιστρέψουν στην χώρα τους, οι 15 ανήλικοι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν σπάζοντας και αναποδογυρίζοντας τα κρεβάτια τους, εξοπλησμό που βρισκόταν στο κέντρο φιλοξενίας και βάζοντας φωτιά στα στρώματα και τα σεντόνια. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις και συνέλαβαν τους 15 ανηλίκους, οι οποίοι κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

9 Ιουνίου 2014

Εκατοντάδες μετανάστες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο ξεκινούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την παράταση της κράτησής τους πέραν των 18 μηνών.

18 Αυγούστου 2014

Σε απεργία πείνας προχωρούν 100 μετανάστες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Παρανεστίου Δράμας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι αφού τους χορηγηθεί το ειδικό έγγραφο αναστολής απέλασης 30 ημερών.

1 Οκτώβρη 2014

3 μετανάστες στα κρατητήρια του τμήματος ασφαλείας ελληνικού απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν απελπισμένοι από την προοπτική της επ’ αόριστον κράτησής τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα των συντακτών, ο ένας εκ των τριών αφέθηκε ελεύθερος ενώ οι άλλοι δυο μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια του τμήματος αλλοδαπών της πέτρου ράλλη.

6 Νοέμβρη 2014

Στις 6 Νοεμβρίου ο Μοχάμεντ Ασφάκ από το Πακιστάν έχασε τη ζωή του στα 26 του χρόνια, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην Αμυγδαλέζα. Είναι ο τέταρτος θάνατος κρατουμένου από «παθολογικά αίτια» σε κέντρο κράτησης, όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, η ιατρική φροντίδα ανεπαρκής και η φαρμακευτική περίθαλψη παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες οργανισμών και οργανώσεων που έχουν επισκεφτεί τα κέντρα αυτά.

17 Νοέμβρη 2014

Απεργία πείνας ξεκίνησαν οι έγκλειστοι μετανάστες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην αμυγδαλέζα με αφορμή το θάνατο ενός μετανάστη από το Μπαγκλαντές και ενός μετανάστη από το Πακιστάν. Ο Μοχάμεντ Ασφάκ, από το Πακιστάν, πέθανε στις αρχές του Νοέμβρη (δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η ημερομηνία ούτε η αιτία θανάτου), αφού οι ανθρωποφύλακες της αμυγδαλέζας επί 2 εβδομάδες αδιαφορούσαν για τις εκκλήσεις του να μεταφερθεί στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων· ο σαδισμός των δεσμοφυλάκων είχε ξεκινήσει όμως νωρίτερα, όταν τον είχαν χτυπήσει άγρια σε εξέγερση στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Οι δολοφονίες αυτές δεν είναι οι πρώτες και δεν θα είναι οι τελευταίες όσο οι μετανάστες συνεχίζουν να είναι έγκλειστοι στα κολαστήρια.

26 Νοέμβρη 2014

Απεργία πείνας ξεκίνησαν 75 μετανάστες, εκ των οποίων οι 26 έχουν ξεπεράσει τους 18 μήνες κράτησης, που είναι έγκλειστοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Παρανέστι Δράμας. Μοναδικό τους αίτημα η ελευθερία τους. Στο εν λόγω στρατόπεδο είναι φυλακισμένοι περίπου 600 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 18μηνο.

7 Φεβρουαρίου 2015

Το Σάββατο 7/2 εκατοντάδες πρόσφυγες είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη σε τέσσερα φουσκωτά σκάφη και βρίσκονταν στη θάλασσα για μέρες, χωρίς τροφή και νερό. Σύμφωνα με στοιχεία, από την Κυριακή 8/2, περίπου 300 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι αγνοούνται.

10 Φεβρουαρίου 2015

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, άφησε την τελευταία του πνοή ο 23/χρονος Αφγανός πρόσφυγας SAYED MAHDI AKBARE. O SAYED, που κρατείτο στο Κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σωτηρία σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ διαγνώσθηκε πως έπασχε από χρόνιες παθήσεις.

11 Φεβρουαρίου 2015

Μετανάστης από την Υεμένη αυτοκτόνησε στις 11/2 το βράδυ στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη. Οι γιατροί δεν έκριναν απαραίτητη τη νοσηλεία του και του παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή. Αυτοκτόνησε κάνοντας βρόχο με την μπλούζα του στο λαιμό του.

13 Φεβρουαρίου 2015

Μετανάστης από το Πακιστάν 22 χρονων αυτοκτόνησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. Είχε περάσει 22-23 μήνες στην αμυγδαλέζα, αφέθηκε ελεύθερος και μετά από 1 μήνα τον έπιασαν στην Κρήτη. Ήταν στη φυλακή για 3 μήνες και στη συνέχεια τον μετέφεραν στην αμυγδαλέζα για να ξαναεκτίσει το δεκαοκτάμηνο. Μην αντέχοντας να βιώσει τις ίδιες άθλιες συνθήκες, αυτοκτόνησε.

20 Φεβρουαρίου 2015

Ο Μοχάμεντ Καμαρά, ετών 21, από την Γουϊνέα είναι άλλος ένας νεκρός πρόσφυγας στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, εξ αιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας για την υγεία των κρατούμενων. Ήρθε στην Ελλάδα το 2012. Επιχείρησε να φύγει από τη Πάτρα αλλά κατέληξε για ένα οκτάμηνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου.

Σύμφωνα με τους φίλους του έκανε αίτηση για άσυλο στη Κατεχάκη και του δόθηκε απορριπτική απάντηση στα μέσα Γενάρη το 2015. Μετά συνελήφθη στην Πεύκη στις 7 Φλεβάρη και στις 9 Φλεβάρη μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς. Εκεί παραπονιόταν για την υγεία του. Μεταφέρθηκε στο Αμαλία Φλέμιγκ σε κωματώδη κατάσταση στις 20 Φλεβάρη όπου κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε ήταν από τη προηγούμενη μέρα σε αυτή τη κατάσταση!

19 Μαρτίου 2015

Ανήλικοι πραγματοποιούν απεργία πείνας στη Λητή Θεσσαλονίκης (στο «Τμημα Διωξης Λαθρομεταναστευσης») ζητώντας την ελευθερία τους. Το συγκεκριμένο κολαστήριο είναι από τους χειρότερους χώρους κράτησης και οι ανήλικοι είχαν μεταφερθεί εκεί από την Αμυγδαλέζα, στα πλαίσια του μηντιακού «αδειάσματός» της. Μετά τη διήμερη απεργία πείνας στη Λητή οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Παρανέστι, από όπου τελικά απελευθερώθηκαν.

23 Μαρτίου 2015

Απεργία πείνας ξεκινούν μετανάστες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Παρανεστίου διεκδικώντας την ελευθερία τους.

24 Μαρτίου 2015

6 ήταν τελικά οι μετανάστες που ανέβηκαν στην ταράτσα ζητώντας την ελευθερία τους. Τελικά οι μπάτσοι κατάφεραν να τους κατεβάσουν και να τους μεταφέρουν σε άγνωστο προορισμό. Ο τραυματίας μετανάστης είναι στο νοσοκομείο.

Από τηλεφωνική επικοινωνία με μετανάστες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της κορίνθου: 4 μετανάστες έχουν ανέβει σε ταράτσα ως αντίδραση στην κράτηση τους και απειλούν να πηδήξουν. Ο ένας έχει πηδήξει και χτύπησε τα πόδια του. Ήδη έχει συγκεντρωθεί δύναμη της αστυνομίας, πυροσβεστική και ασθενοφόρα. Οι υπόλοιποι μετανάστες φωνάζουν συνθήματα και είναι σε αναβρασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.