Γιάννενα: Εκδήλωση-Συζήτηση, 25/4 _ Συλλογική κουζίνα, 26/4

Ioannina

ΕΥΡΩΠΗ-ΚΑΤΕΡΓΟ

σύνορα & στρατόπεδα συγκέντρωσης

σάββατο 25/04/2015_19:00_εργατικό κέντρο

Η ιστορία της δημιουργίας κέντρων κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες-τριες, Εισήγηση από την ομάδα μεταναστών και προσφύγων CLANDESTINA (Θεσ/νίκη).

Στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλες μορφές κράτησης στην ελλάδα σήμερα. Αγώνες ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Εισήγηση από τη συνέλευση NO LAGER (Θεσ/νίκη).

Απόπειρες διάβασης συνόρων, εμπειρίες από το βορειοανατολικό σύνορο.

κυριακή 26/04/2015_13:00_ΑΚΟΙΧΙ

Συλλογική κουζίνα

Les nomades de la cité

Ποιοί είμαστε

Αποτελούμε μια μικρή κοινότητα μεταναστών που προσπαθούν να επιβιώσουν με τεράστιες δυσκολίες. Αγωνιζόμαστε καθημερινά να κερδίσουμε τα προς το ζην για τη διαβίωσή μας εδώ & για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας στις χώρες προέλευσής μας.

Αυτό που μας ωθεί στο να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση είναι η επιθυμία μας να οργανώσουμε έναν αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ενάντια στη ρατσιστική ιδεολογία. Η αποφασιστικότητά μας να παλέψουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια είναι πιο δυνατή από τις πιέσεις που δεχόμαστε από τις πολιτικές της καταστολής & των διακρίσεων.

Αποτελούμε το νέο υπερ-εκμεταλλευόμενο εργατικό & καταναλωτικό δυναμικό:

  • Εμείς οι ίδιοι υπήρξαμε αδήλωτοι, ανασφάλιστοι & απλήρωτοι εργάτες σε φυτείες ντόπιων τσιφλικάδων στο Καλπάκι, όπου δουλεύαμε επί 12 ώρες τη μέρα.

  • Εμείς οι ίδιοι απασχολούμαστε σε κάθε επισφαλή, βρώμικη & εξουθενωτική εργασία σε αγρούς, πχ στο μάζεμα πορτοκαλιών στην Άρτα, σανών στην περιοχή Πωγωνίου, σε κτηνοτροφικές εργασίες σε όλη την Ηπειρωτική ύπαιθρο, σε σφαγεία & βιομηχανίες τυποποίησης κρέατος.

  • Εμείς οι ίδιοι προσπαθώντας να συμπληρώσουμε ένα μικρό εισόδημα στεκόμαστε με τις ώρες στη βροχή πουλώντας ομπρέλες ή περιμένουμε στην παραλία της λίμνης εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, στις εφόδους της αστυνομίας, στον περίγελο & τα ρατσιστικά σχόλια των επραστικών προκειμένου να πουλήσουμε μικροαντικείμενα μ’ ένα μικρό κέρδος.

  • Σ’ εμάς έχει απαγορευτεί να νοικιάζουμε σπίτια όπου να μπορούμε να κατοικήσουμε υπό ανθρώπινες συνθήκες. Κάποιος άγραφος νόμος επιβάλλει ότι εμείς πρέπει να ζούμε σε μουχλιασμένες ποντικότρυπες, αν μας κάνουν τη χάρη να μας τις νοικιάσουν & αυτές.

  • Εμείς είμαστε οι άνθρωποι χωρίς ταυτότητα, μιας και αντί του ονόματός μας οι αυτόχθονες μας φωνάζουν όλους “Μαύρο”.

Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε εδώ μια ζωή & όχι απλά μια επιβίωση. Όλα τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν κίνητρο για μας να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε σχεδόν τίποτα να χάσουμε. Στην πορεία μας βρήκαμε ανθρώπους που στάθηκαν στο πλάι μας με πράξεις αλληλεγγύης και μας έκαναν να νιώσουμε πιο δυνατοί & αξιοπρεπείς.

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους δίνουμε το χέρι για τη συνέχιση των αγώνων, στη βάση της αυτοοργάνωσης και της ισότιμης συμμετοχής, χωρίς τη μεσολάβηση από πάτρωνες & ατομικά συμφέροντα.

Καλωσορίζουμε τις συντρόφισσες, τους συντρόφους & συνοδοιπόρους, που ήρθαν για να στηρίξουν αυτή την εκδήλωση, καθώς & όλες & όλους εσάς που μας συμπαραστέκεστε & είμαστε σίγουροι ότι η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλους & όλες.

Σας ευχαριστούμε,

Οι Νομάδες των Πόλεων

Les Nomades de la Cité