Ενημέρωση από τη δίκη της 3/11 των 65 διωκόμενων μεταναστών για την εξέγερση της αμυγδαλέζας

Αναδημοσίευση από http://nolager.espiv.net/

Οι παρόντες κατηγορούμενοι ήταν 29, εκ των 65 συνολικά που αναφέρονταν στο κατηγορητήριο και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Από αυτούς τους 29, οι 26 είχαν προφυλακιστεί σε διαφορετικές φυλακές ανά την επικράτεια και μετήχθησαν ενόψει της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού και Αυλώνα καθώς και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, ένας είναι διοικητικά κρατούμενος στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και 2 προσήλθαν ελεύθεροι. Ως προς τους υπόλοιπους, 6 είχαν αρχικά καταφέρει να αποδράσουν και ουδέποτε συνελήφθησαν (φυγόδικοι) και 33 είναι ελεύθεροι με πολλούς όμως ανάμεσά τους να έχουν απελαθεί. Η έδρα απαρτίζεται από 3 δικαστές και 4 ενόρκους. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούνται από 13-14 συνολικά συνηγόρους, απ’ τους οποίους/ες 2 δικηγόροι που υποστηρίζονται πολύμορφα (και οικονομικά) από τη συνέλευσηnolager με τη συνδρομή ενός πλήθους αυτοοργανωμένων και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων από όλη την ελλάδα, 1 δικηγόρος που υποστηρίζεται από μεταναστευτικές οργανώσεις και αριστερά κόμματα και 10-11 που έχουν διοριστεί από το κράτος με κλήρωση από ειδική λίστα του ΔΣΑ (δωρεάν για τους κατηγ/ους εκπροσώπηση). Οι μάρτυρες υπεράσπισης είναι γύρω στους 15, ανάμεσά τους και μετανάστες και οι μάρτυρες κατηγορίες είναι 25 μπάτσοι.

Η εκδίκαση ξεκίνησε με την κατάθεση δικονομικών ενστάσεων ακυρότητας (εγγράφων, κλήτευσης των κατηγ/ων κ.α.), οι οποίες αναμενόμενα απερρίφθησαν από την έδρα. Πιο συγκεκριμένα, δύο ενστάσεις αφορούσαν το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι ουδέποτε έλαβαν γνώση των εγγράφων της προδικασίας ούτε κλητεύθηκαν νομότυπα, γιατί τα έγγραφα και η κλήση δεν είχαν μεταφραστεί στις γλώσσες τους. Η έδρα, με νομικίστικες ακροβασίες, αδιαφόρησε γι’ αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων. Όντας εξοικειωμένοι με την κουλτούρα που διατρέχει ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, συμπεραίνουμε ότι θεώρησε τους κατηγορούμενους μετανάστες υποχρεωμένους να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και μάλιστα τη νομική ορολογία. Στη συνέχεια κλήθηκαν και εξετάστηκαν οι 2 πρώτες μάρτυρες αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους, καταδείχθηκαν τα ψεύδη, οι ανακρίβειες, οι αντιφάσεις και οι υπερβολές των καταθέσεων που είχαν δώσει στη διάρκεια της προδικασίας, και επιπλέον δημιουργήθηκαν σοβαρές αμφιβολίες για τη βασιμότητα του κατηγορητηρίου και για τη σχέση των συγκεκριμένων κατηγορούμενων με τα αδικήματα που τους αποδίδονται. Ειδικότερα, έπεσαν οι αρχικοί ισχυρισμοί τους ότι είχε κινδυνέψει η ζωή των ανθρωποφυλάκων από τη φωτιά στα κοντέινερς και από τα αντικείμενα που τους πετούσαν οι κρατούμενοι μετανάστες, και επίσης ομολογήθηκε απερίφραστα ότι ήταν αρκετά δυσχερής, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες (σκοτάδι λόγω νύχτας, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καπνοί, χωρική απόσταση από τους κρατούμενους), η αναγνώριση συγκεκριμένων κρατούμενων ως υπεύθυνων για συγκεκριμένες πράξεις. Οι διορισμένοι συνήγοροι, ως επί το πλείστον, δεν ασχολήθηκαν με τη γενική εικόνα αλλά περιορίστηκαν σε μια εξατομικευτική υπεράσπιση των κατηγ/ων που εκπροσωπούν.

Σχετικά με την απόφαση, σε περίπτωση αθώωσης οι άνθρωποι θα εκτίσουν το υπόλοιπο της διοικητής κράτησης σε κάποιο κέντρο κράτησης ή αν έχουν ζητήσει άσυλο θα αφεθούν ως «αιτούντες». Στην περίπτωση, ωστόσο, καταδίκης μια ποινή πάνω από τα 5 χρόνια ισοδυναμεί με απέλαση, ενώ μία μικρή θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτίσουν τα 3/5 και να αποφυλακιστούν σύντομα (δεδομένου ότι προσμετράται ο χρόνος προφυλάκισης), δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως ο επανεγκλεισμός τους σε κάποιο κέντρο κράτησης είναι αδύνατος ή απίθανος.

Η επόμενη συνεδρία ορίστηκε για την προσεχή Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, στις 9 π.μ., αυτήν τη φορά στην αίθουσα 1 του ίδιου κτιρίου (είσοδος από την οδό Δέγλερη). Η παρουσία αλληλέγγυου κόσμου αποτελεί κρίσιμο δεδομένο τόσο για να μην αφήνουμε τους μάρτυρες κατηγορίας ασχολίαστους όταν θα ακούγονται καφρίλες και ψέματα μέσα στην αίθουσα, όσο και για να σπάσει η εικόνα του «μονολόγου» που θα θελαν οι μπάτσοι να δημιουργηθεί. Τέλος, δεδομένου ότι η δίκη θα διαρκέσει περίπου 20 μέρες, η περίοδος αυτή δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια νεκρή περίοδος, αλλά αντιθέτως πρόθεση δική μας είναι το ζήτημα να μείνει ενεργό στην κινηματική ατζέντα, με αντιπληροφόρηση, παρεμβάσεις, δράσεις κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *