Ενημέρωση από τη δίκη της 02/12 και της 04/12 των 65 μεταναστών

Η τέταρτη συνεδρίαση 02/12:

Συνεχίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση, γιατί 2 απ’τους δικηγόρους της Legal Aid δήλωσαν ότι δεν δικάζουν συμμετέχοντας στην αποχή. Διορίστηκαν 2 άλλοι, άσχετοι με την υπόθεση, δικηγόροι οι οποίοι αφού παρουσιάστηκαν και ξαναξεκίνησε η διαδικασία (άρα πληρώνονται την παράσταση αν κατάλαβα καλά) παραπονέθηκαν στην πρόεδρο, και τελικά μετά από ώρα εμφανίστηκαν πάλι κάποιοι από Legal Aid.

Κατέθεσαν 3 μάρτυρες κατηγορίας. Και πάλι, κανείς από τους 3 δεν αναγνωρίζει κάποιον κατηγορούμενο σήμερα, ενώ τα στοιχεία βάσει των οποίων είχαν κάνει τις αναγνωρίσεις εκείνο το βράδυ μετά τις προσαγωγές είναι ή ασαφή ή σε κάποια περίπτωση αστεία (π.χ. ενδυμασία). Κανείς απ’τους 3 δεν ξεκαθάρισε αν υπήρχε φώς την ώρα των επεισοδίων και των συλλήψεων, αλλά παρα ταύτα είναι όλοι σίγουροι για όσους είχαν αναγνωρίσει, ενώ 2 από τους μάρτυρες έχουν ζητήσει προσωπικά δίωξη των μεταναστών. Φάνηκαν να έχουν έτοιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις των συνηγόρων που είχαν κάψει άλλους μάρτυρες στις προηγούμενες συνεδρίες. Ενώ φάνηκαν να μην παίρνουν ευθύνη για τις συλλήψεις λέγοντας ότι τις έκαναν τα ΜΑΤ ή τα ΥΑΤ που έρχεται σε αντίφαση με τις καταθέσεις των προηγούμενων μπάτσων που δήλωναν ότι οι φρουροί έκαναν ή συμμετείχαν στις συλλήψεις.

Η δική μας παρουσία ακόμα πιο περιορισμένη.

Επόμενη συνεδρία 04/12, αίθουσα 2, στις 09.30

αναδημοσίευση από http://nolager.espiv.net/

Ενημέρωση της δίκης των 65 μεταναστών # 5

Η πέμπτη συνεδρίαση 04/12:

Κατέθεσαν 8 μάρτυρες κατηγορίας (υπολείπονται τέσσερις). Απ’αυτούς τους 8, οι 2 είχαν αναγνωρίσει κατηγορούμενους στις προανακριτικές τους καταθέσεις, και βέβαια σήμερα δεν θυμούνται κανέναν. Οι μαρτυρίες αρκετών σήμερα καίνε προηγούμενους μπάτσους σε σχέση με: α)το ότι δεν ήταν επαρκής ο φωτισμός για να γίνουν “σωστά” οι συλλήψεις όπως είχαν ισχυριστεί κάποιοι, β) ότι οι φρουροί δε γίνεται να δήλωναν ότι έβλεπαν ποιοί πρέπει να συλληφθούν όντας πίσω από τα ΥΑΤ, γ) ότι υπήρξε ανταλλαγή πετρών και οι μπάτσοι δεν ήταν παθητικοί. Ενώ υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ καταθέσεων, όπως ότι κάποιοι δίνουν ονόματα συναδέλφων τους ότι ήταν μαζί στη διάρκεια των επεισοδίων ενώ τα συγκεκριμένα άτομα μετά το αρνούνται, καθώς και αντιφάσεις για το αν και τί είδους χρήση χημικών έγινε. Τέσσερις απ’τους μάρτυρες έχουν πανομοιότυπες προανακριτικές καταθέσεις, ενώ σήμερα πέφταν σε διάφορες αντιφάσεις μεταξύ τους. Αξιοσημείωτο ήταν ότι ένας απ’τους μπάτσους έδινε μία συγκεκριμένη απάντηση σχεδόν σε κάθε ερώτηση που του γινόταν, και άλλος ένας που προσπάθησε να πείσει πως επρόκειτο για προμελετημένη και οργανωμένη στάση που έγινε μαζικά στο ΚΚ.

Οι επόμενες συνεδρίες θα γίνουν 10/12 αιθ.1 ώρα 09.00, 16/12, 22/12, 23/12

αναδημοσίευση από http://nolager.espiv.net/.

………………………………………………………………………………………………………………..

Έπεσαν σε αντιφάσεις

Οι χτεσινές [04/12] καταθέσεις άλλων εννέα αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των 65 μεταναστών για την εξέγερση της 10ης Αυγούστου 2013 στην Αμυγδαλέζα δεν έριξαν φως στο τι συνέβη τελικά στο κέντρο κράτησης και αργότερα στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου αναγνωρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι. Αντιθέτως.

Ο,τι κι αν συνέβη πάντως εκείνη τη βραδιά, είχε περίεργες επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη μνήμη των είκοσι αστυνομικών που έχουν καταθέσει. Ενώ, για παράδειγμα, οι αστυνομικοί εμφανίζονται να έχουν υπαγορεύσει οι ίδιοι τις ανακριτικές καταθέσεις τους σε διαφορετικό χρονικό διάστημα, ολόκληρα τμήματά τους είναι όμοια ακόμα και στα σημεία στίξης. Οσα κατέθεσαν οι ίδιοι στο δικαστήριο είναι πάντως σε πολλά σημεία διαφορετικά.

Μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε πως αναγνώρισε κατηγορούμενους βάσει «του σωματότυπου, του κουρέματος, του κοντομάνικου, του παντελονιού, των παπουτσιών, του κασκόλ», παρ’ όλο που ήταν Αύγουστος. Στη συνέχεια παραδέχτηκε πως όλοι έχουν παρόμοιο ύψος, βάρος και κούρεμα. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως είχε αμφιθεατρική εποπτεία του χώρου, λόγω της κλίσης του εδάφους, αν και όποιος έχει επισκεφτεί την Αμυγδαλέζα γνωρίζει πως το έδαφος είναι επίπεδο.

Αλλοι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως αναγνώρισαν κρατουμένους αν και βρίσκονταν μακριά, κρυμμένοι πίσω από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας ή πίσω από σειρές ειδικών φρουρών και αντρών του ΥΑΤ με υψωμένες ασπίδες. Αλλοι πάλι είπαν πως, παρ’ όλο που βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν κανέναν. «Ηταν σκοτάδι, έβλεπα μόνο σκιές», είπε ένας.

Ενας ή δύο παραδέχτηκαν πως τα ΥΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης, αλλά οι υπόλοιποι ούτε τα είδαν ούτε τα άκουσαν ούτε τα εισέπνευσαν ή, τέλος πάντων, δεν τα θυμούνται.

Ειδικός φρουρός κατέθεσε στο δικαστήριο πως χτυπήθηκε στο σαγόνι και είχε τραύμα δυόμισι εκατοστά. Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί δεν το κατέθεσε στην ανάκριση, απάντησε: «Να το πω στους αξιωματικούς μου; Αφού το έβλεπαν!». Μάλιστα, το τραύμα στο σαγόνι το απέκτησε ενώ επιχειρούσε με κράνος και μάσκα. «Τα έβγαλα για να μιλήσω στον ασύρματο», είπε, χωρίς να εξηγήσει πώς δεν αντιλήφθηκε τα δακρυγόνα.

Κασκαντέρ

«Χιλιάδες» ή «εκατοντάδες χιλιάδες» ή «εκατομμύρια» χαλίκια πετούσαν οι κρατούμενοι, έλεγε κάποιος ανεβάζοντας τον αριθμό. «Ηταν φρικτό!», είπε. Οταν ρωτήθηκε πώς, παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξαν σοβαρότεροι τραυματισμοί, απάντησε: «Τι να σας πω. Κάνουμε τον σταυρό μας!». Ως προς το αδίκημα της απόδρασης, κανείς δεν είδε κρατουμένους να σκαρφαλώνουν το συρματόπλεγμα της περίφραξης ή να παραβιάζουν τις εξωτερικές πόρτες. Κανείς δεν υπέδειξε το σημείο φυγής. Κάποιος συμπέρανε πως έφυγαν από σημεία αφύλακτα, χωρίς να τους εμποδίσει κανείς.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η προσπάθεια μάρτυρα να εξηγήσει πώς αναγνώρισε κρατουμένους από διαφορετικό κέντρο φύλαξης από αυτό της εποπτείας του. «Μπορεί να σκαρφάλωναν στα κοντέινερ και να πηδούσαν ανάμεσα στα κέντρα φύλαξης, πάνω από τα συρματοπλέγματα», είπε. «Μπορεί να ήταν κασκαντέρ», σχολίασε κάποιος από την έδρα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Δεκεμβρίου στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα 2.

αναδημοσίευση από efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *